Bateau Bay House

Winner. Best Renovation | James Hardie Awards | 2014

Winner. Alterations & Additions | BDA Chapter Awards 2015

Client
Private Residence
Council
Wyong Shire
Year
2014
Status
Completed

The Brown Brick 50s and a tight tapering block. Two things designers’ lover to work with, said no designer ever!

At our initial site visit to this old beach shack, we encountered lovely owners with warm hearts but a dark and cold house. The front façade had the bones to be something good but lacked any street appeal or direction.

The proposed design incorporated, and extended on, the existing articulated façade. New opposing skillion roofs added balance to the central roof that has now been hidden behind an extended parapet wall. The expanse of masonry is broken through an alternate mix of rendered and clad elements, while new lower flat roofs & window hoods reinforce the horizontal lines of the design.

A new fence and entry portico was designed to reflect to characteristics of the dwelling beyond. With deep recesses and the mixed use of masonry and lightweight cladding, the new design provides a secure and private courtyard to enjoy the winter sun.

Internally, raked ceilings and large velux skylights add volume and light to the new rear extension. The centrally located kitchen anchors the heart of the home with formal and informal living areas opening onto outdoor spaces, on different sides of the house, ensuring protection from the changeable seaside winds


 

Awards:

Winner. Best Renovation | James Hardie Awards | 2014

Winner. Alterations & Additions | BDA Chapter Awards 2015

Gallery

The centrally located kitchen anchors the heart of the home


Sign up for our newsletter

We'll send you industry updates and style right to your inbox.