Killcare House

Client
Private Residence
Council
Central Coast
Year
2017
Status
Completed

Design brief

The sentence our clients used to describe their Killcare House renovation was; ‘ a family home suitable for entertaining 20+ guests with more storage and a design that takes advantage of the views’

Perched on a hill in Killcare Heights sat a cedar-clad two storey cottage. This South facing block captured expansive views to the south-West overlooking Putty Beach and Barrenjoey Headland beyond.

Gas fireplace stone clad Killcare extension

Design Statement

Open plan, modern coastal family home suitable for entertaining with a design that takes advantage of the ocean views.


Hamptons meets Australian beach house

Natural stone walling adds depth and texture to the space and when strategically used, beautifully blends the boundaries between inside and out

New internal living spaces  designed to create an infinity-style view of the Pacific Ocean giving the impression that you’re floating above water


This proposed alterations and additions to an existing residence consisted of creating four bedrooms, media room, open kitchen, dining & living areas that connected to existing entertaining spaces, and a new concrete pool. The proposed design is contemporary in nature yet is in keeping with the varied character, scale and design of the streetscape. It also considers the potential of the site, view sharing, privacy, landscaping, and its scale when viewed from the public domain.

The overall layout of the proposed alterations and additions where designed with passive solar design being a major influence on the spatial distribution and window placement. These include the position of habitable rooms, the grouping of living spaces and their relation to the amount of light able to access the room.

The living zones have been placed toward the Southern end of the dwelling improving the ocean views towards Barrenjoey Headland and allow for open plan living. These areas gained an increase in both indirect and direct natural light and cross ventilation.

External materials and finishes were selected to consist of natural elements including weatherboard cladding and white trims, natural stone and timber finishes. This spectrum of colour is sensitive to its natural environment and surrounding street character.

stone clad feature wall timber stairs Killcare renovation

Challenges

  • The site sits in a bushfire prone area (BAL 12.5)
  • South facing views
  • Creating open plan internal living within the existing dwelling

Solutions

  • Incorporated proven construction techniques and fire resistant building materials into the design
  • Multi-purpose spaces for maximum flexibility

Builder: Dean Jennings Building

Structural Engineer: Lomas & Associates

 

Pool Consultant: Pools of Distinction

Cladding: James Hardie Scyon Linea

Stone: Eco Outdoor



Sign up for our newsletter

We'll send you industry updates and style right to your inbox.