Coogee House

Client
Private Residence
Council
Randwick City
Year
2016
Status
Completed

Design brief

In July of 2014 Eight Six Design was approached by the clients to take over the design and documentation of their renovation. The original architect had procured a project that required him to move overseas, thus could no longer continue with the project. The DA had just been approved and the clients were looking to engage a design firm to handle the CC submission, tendering, working drawings and contract administration. We obtained the copyright and CAD files from the original architect ensuring a smooth transition.

Coogee Renovation open riser stair case steel flat bar handrail recycled brick wall

Design Statement

Light filled, industrial inspired home


Creating light voids and open spaces was a necessity for this south facing home

An industrial aesthetic  flows throughout the home


Our first step was to engage a Quantity Surveyor to produce a cost estimate and trade breakdown. The costing of the original design came in well over the client’s budget. We held a meeting with the client to discuss various cost reduction methods and items that could be eliminated and or staged to achieve the desired intent over time. A new budget was reached and the design amended to suit so the CC stage could progress. Amendments included reducing or deleting cantilevered elements, standardising windows/doors, repairing the existing tile roof instead of a full re-clad and retaining various existing windows

During the CC stage multiple consultants where needed due to zoning and to satisfy DA conditions. Hydraulic, Geotechnical and Structural engineers were all engaged with Eight Six Design acting as the lead consultant meeting with each consultant to rectify any details.

Construction started on site in March of 2015. Throughout the build, ESD maintained weekly site visits and meetings with the builder and client. Sketches and 3D perspectives helped the client manage the multiple interior design choices that were discussed on-site as the project progressed. Any changes were issued as instructions to the builder once client approval was obtained. All progress claims where reviewed and issued by our office keeping track of cost to date vs estimate so the client can clearly identify the spend

During the demolition stage, a lot of existing, and unknown, structural steel was discovered hidden under the old lath ceiling and the old internal lime render was removed to exposed beautiful brickwork. The discovery of these two elements altered the internal design and finishes as we decided with the client to keep these items exposed and use this as our reference point for future design decisions


Builder: Building & Development Australia

Structural: Tihanyi Consulting Engineers

Civil: AKY Civil Engineering



Sign up for our newsletter

We'll send you industry updates and style right to your inbox.